September 2014 - Met de fiets naar Compostela!

 

Mei 2014 – Door de microbe gebeten!

Het moet zowat voorjaar 2012 geweest zijn dat voormalig fiets- en mountainbikecompagnon Hugo en ikzelf over Compostela hebben gesproken. De gedachte was er en liet me niet meer los. Je begint erover te praten, eerst met je naasten, later met ruimere familie en vrienden. Je begint informatie te zoeken...

Eind 2013 vind ik een boek 'De oude Middeleeuwse pelgrimsroutes in Frankrijk en Spanje naar Santiago' onder de kerstboom. Van vrouw en kinderen. En dan is het hek helemaal van de dam... Je wil de natuur en het oude cultureel erfgoed langs die route opsnuiven, voelen en beleven. Je wil per sé die weg gaan rijden.

Dan word je begin 2014 lid van het 'Vlaams Genootschap voor Compostela'. De pelgrimszegen in februari in de kathedraal van Mechelen, de infodag in maart voor toekomstige pelgrims, de ontmoetingen met 'geloofsgenoten'... je neemt een beslissing en zet je vertrekdatum vast. 

En dan begint een periode van plannen en organiseren. Je wordt geconfronteerd met belangrijke vragen: rij ik alleen of met twee (drie)? Ga ik met de tent of zonder? Welke route ga ik fietsen? Welke gemiddelde dagafstand kan ik aan? Waar en hoe vind ik een geschikte slaapplaats? Hoeveel fiets- en rustdagen voorzie ik? Hoe kom ik terug (met fiets en bagage)? Reserveer ik (alles) voor vertrek of ga ik voor het avontuur?

In gedachten heb je de hele route al eens gereden voor de eerste effectieve pedaalslag...

De grote dag komt snel naderbij. Op 1 september vertrek ik. Nog 110 dagen aftellen... en intussen verder werken aan de voorbereiding van deze 2500 km lange fietstocht.