Dag 16 - Van Lourdes naar Oloron-Sainte-Marie

 

Dinsdag 16/sept – 70 km

Gisterennamiddag na het bezoek aan de ‘Grot’, had ik zin in een goeie pint bier. En waar valt mijn (geoefend) oog op? Een bar/café genoemd: Aux Armes de Belgique. Ik dacht, als ze hier geen Duvel hebben, dan nergens. En, maten van de kookclub van LG Neerwinden, gisteren effectief na 16 dagen mijn eerste Duvel (eigenlijk 2) gedronken. En dat die gesmaakt hebben!

Vannacht nog eens geslapen in een gezellig familiehotel van Auberges de France: ‘Hotel de Nevers’. Nette kamer, heerlijke maaltijd gisteravond en navenant ontbijt deze morgen. De rekening was wel wat hoger dan mijn gemiddeld vooropgesteld dagbudget, maar uitzonderlijk mag dat wel eens. Dat budget ligt trouwens op ca. 50 € per dag bij een verblijf in een ‘gîte de pélerin’: 15 à 20 € voor de overnachting, 15 à 20 € voor een repas (de pélerin) en ca 10 € om de dag door te komen (chocoladekoeken en water en andere noodzakelijke overlevingsmiddelen…)

Vandaag weer een prachtige rit. Tussen Lourdes en Nay langs de wildwater rivier ‘Gave de Pau’ gefietst. Vanaf Nay op een hoge heuvelkam gedurende ca 20 km een rustige land- en bosweg gevolgd met langs me diepe steile Pyreneeën weiden met ‘bellende’ koeien en verder zicht op het wel heel nabije massieve hooggebergte. Wat een landschap! Wat een panorama! Geen woorden kunnen dit beschrijven, geen foto kan dit vastleggen. Hiervoor doe ik het (o.m.). Tussendoor 2 klimmetjes van een km van 6%. Pff, 6% , die steek ik intussen in mijn binnenzak…De laatste 15 km de vallei in en dan in strak tempo aan 25 km/u langzaam dalend naar Oloron Ste-Marie.

Ik slaap vannacht weer in een prachtige gîte: ‘Le Relai du Bastet’. Voor mij 5 sterren deze keer. Frankrijk verzorgt zijn ‘pélerins’. Intussen zijn verschillende stappers toegekomen. Ik hoor verschillende talen spreken: frans, spaans, italiaans.  Ik deel de kamer vannacht (niet het bed wel te verstaan!) met Caroline, een jonge sympathieke Zwitserse (dit is het moment waarop Maryse een beetje ongerust wordt!?), die op 19 augustus in Arles is vertrokken, intussen al 600 km heeft afgelegd (te voet met rugzak!!) en helemaal tot in Compostela wil stappen. Zij rekent tenminste 10 weken nodig te hebben. Later op de namiddag heeft de 68-jarige Daniël, die in Toulouse is vertrokken, het derde bed van onze kamer ingenomen.

Heb vanavond heerlijk gegeten in een klein restaurantje recht over de gîte. Wie ooit in Oloron passeert, een adres om te onthouden: ‘Aux Instants Gourmands’ op de Place de la Résistance. Ik was de enige gast van de mensen die in de gîte verblijven. Stappers doen het in de regel zuiniger. Zij koken hun eigen potje s’ avonds. Zij zijn immers langer onderweg.

Nog steeds geen Vlaming/Belg ontmoet of een fietsende pelgrim. Een uitstervend ras…?

Morgen fiets ik naar Saint-Jean-Pied-de-Port.