Dag 17 - Van Oloron-Sainte-Marie naar Saint-Jean-Pied-de-Port

 

Woensdag 17/sept – 72 km

Deze morgen las ik in mijn gids: ‘Vandaag krijgt de fietser een voorproefje voorgeschoteld met de beklimming van de Col Ozquis, 5 km lang, waarvan 3 km aan 8 %... In de Tour wellicht een niemendalletje van 3de of 4de categorie maar met mijn 30 kg fiets en bagage + 3 liter water niet te onderschatten. Bij de bakker wat extra chocolatines gekocht en op weg. Mij de eerste 40 km in de aanloop ervan mentaal voorbereid door mezelf wat op te peppen, zoiets van ‘ge kunt dat… ge kunt dat…’

Uiteindelijk vrij vlot naar boven gegaan. Heb 3 keer gestopt om op adem te komen en wat bij te drinken. Boven op de top een grote cola gedronken in het eerste (en enige) café dat ik tegenkwam.

De rest van de rit verliep vrij rustig. Nog wat op en af en daar was Saint-Jean-Pied-de-Port, hét verzamelpunt van de pelgrims die de Camino Francés willen stappen. Een gezellig middeleeuws stadje langs de contouren van een citadel gebouwd door Vauban .Erg toeristisch ook. Er is veel volk. Rugzakkers stromen de ganse dag van alle kanten constant toe.

Ik slaap in een gîte ‘Auberge de Pélerin’. Ik deel de kamer met twee Braziliaanse vrienden, veertigers, die de Camino voor de tweede keer lopen. Ze zijn 6 dagen eerder in Lourdes vertrokken. Wat bezielt mensen toch om zo’n verre reis te maken om hier wat te komen afzien?

Ben naar het lokale postkantoor geweest en heb gevraagd naar een standaardzending naar België. Heb een doos gevuld met overbodige bagage die ik tot op heden niet heb gebruikt (bijna 3 kg…) en opgestuurd naar het thuisadres. Elke kg die ik niet over de Pyreneeën moet meenemen, is er een gewonnen. Nadat ik mijn was heb gedaan, nog even het fietsschema voor morgen heb doorgenomen, zoek ik een goed restaurantje op, aanbevolen daar de kelner in een café, waar ik eerder een pintje heb gedronken. Weer heerlijk gegeten voor 23,5 €.

Morgen is het dus D-day. Dan maak ik via de Ibañeta-pas de grote oversteek naar Spanje. 23 km klimmen. Ik kijk er naar uit en ik kijk er tegen op…

Bij leven en welzijn maak ik morgen mijn dagberichtje vanuit Pamplona of daar ergens in de buurt.