Dag 3 - Van Montmédy naar Châlons-en-Champagne

 

O3/Sept –  144,6 km - 19,2 km/u

Deze morgen met een valse start vertrokken. Toen Mme ‘La Responsable’ kwam afrekenen (11,2 € om te slapen in een kraaknette trekkershut...) vroeg ik haar of er een bakker was in het dorp. Zeker, zelfs met een theesalon, maar ik moest wel helemaal naar beneden tot in het dorp. Ik dus de fiets op. Tof, zo bergaf. Beneden bleek echter dat de bakkerij op woensdag sluitingsdag had. Dus ontbijt voorlopig even uitgesteld.

Zet ik mijn fiets GPS op, die ik van vrouwlief en kinderen heb gekregen, om het stadje te verlaten en wat zegt die mij: helemaal terug naar boven naar de Citadel om daar aan de andere kant naar beneden te rijden. Ik te voet dus terug naar boven met de fiets aan de hand. En dan fietsend naar beneden. Mijn GPS stuurt me vervolgens in een lus naar een nabij dorpje om even rond de kerk te draaien en brengt me dan terug aan de voet van de Citadel, beneden in het dorp dus... Na 45 minuten en 13 km stond ik terug aan het startpunt...

Weg dus GPS. Leve de traditionele wegenkaart!

Vandaag opnieuw een prachtige rit gemaakt. Zon, wind in de rug en een prachtige omgeving. Eerst nog in het Departement Meuse, later de overgang naar het Departement Marne. De eerste 60 km gereden in bossen met enkele serieuze beklimmingen maar ook prachtige lange afdalingen als beloning. Een regio waar de soldatenkerkhoven van de ‘Groote Oorlog 14'-18'’ gezaaid zijn. Tienduizenden jonge mensen die daar hun leven hebben gegeven, dikwijls in een voor hen vreemd land, opdat wij in een vrij en onafhankelijk land zouden kunnen opgroeien. Om even stil bij te worden.

De laatste 70 km in een hoofdzakelijk landbouwgebied gefietst, een beetje te vergelijken met ons Haspengouw maar dan meer glooiend. De kavels leken ook groter, de horizon lag precies verder en het asfalt onder de wielen van mijn fiets was duidelijk van betere kwaliteit...

Wat mij verbaast: ik slaap in Châlons-en-Champagne maar ik heb bij het naderen van de stad geen enkele druivenstok gezien...Bij ons achter Tongeren zijn er meer druiven dan hier.

Morgen rijd ik naar Troyes.