Dag 17 - Van Santo Domingo naar Belorado

 

Zondag 5 juni 2016 – 22km

Gisteravond zijn we naar de gebedsdienst geweest in de kathedraal.  Al de kerken zijn in barok rococo, fabelachtig mooi. Na de mis een concert van 'Tubala Uxoa de Tafalla', één van de bekendste koren in Navarra met een internationale faam. Hebben zelfs ook al in België opgetreden. Heel indrukwekkend. Spijtig dat ik geen videofilmpjes op deze website kan zetten.

Na het avondeten nog een glaasje wijn gedronken met Ingrid en Karin. Ingrid heeft nieuwe wandelschoenen gekocht. Haar twee kleine tenen staan vol bloedblaren. Zij stoppen donderdag met wandelen en vliegen zaterdag terug naar huis. Volgend jaar komen ze het resterende traject tot in Santiago wandelen. Hun mannen zullen ook volgend jaar de was en de plas moeten doen.

Vandaag heb ik het erg lastig gehad. Deze nacht praktisch niet geslapen wegens een zich ontwikkelende ontsteking van de luchtwegen. Heel veel moeten hoesten. Nu was het mijn beurt om de kamergenoten wakker te houden.

Bij het eerste dorpje ligt Fausto, één van de drie Italiaanse vrienden, languit op een bank. Zijn enkel is serieus gezwollen. Hij heeft pijn. Ik vrees dat hij (een tijdje) zal moeten stoppen. Ik denk dat het weten dat hij z'n vrienden zal moeten laten gaan, veel meer pijn doet dan de enkelblessure op zich. Zijn stapmaat Roberto, die geen Engels spreekt, probeert het ons op een nogal oneerbiedige en plastische wijze duidelijk te maken: Fausto tilt! Game over! Niemand kan er op dat moment mee lachen.

We stappen voorbij een groot bord met de Camino doorheen Castillia y Leon. We verlaten Rioja. Een foto moment.

Onderweg passeer ik drie dames uit Brazilië. Ze zijn samen al stappend een rozenkrans aan het bidden in het Portugees. Er zijn echt heel veel devote mensen op de Camino.

Bij het tweede dorpje van de dag slaag ik erin om telefonisch in het Spaans een kamer voor drie te reserveren in een pension in Belorada. Dank je wel, Gitte! (Gitte is onze  lerares Spaans in het kcst avondonderwijs in Sint-Truiden).

Ik ben blij als ik Belorado binnen wandel. Het waren 20 lastige kilometers onder een brandende zon. Eddie en Jonathan zijn intussen het stadje verkennen. Ik probeer wat te rusten op de kamer. 

Morgen zoek ik een dokter op als het niet beter is.

Het wordt een lange klimetappe van bijna 28 km naar 'Alto de La Predaja' op 1150 m boven de zeespiegel