Dag 2 - Van Bètharram naar Arudy

 

Zaterdag 21 mei 2016 – 30 km

Vanmorgen na een typisch Frans ontbijt (café, pain, beurre et confiture!) er onmiddellijk stevig ingevlogen! Even voorbij de ‘Sanctuaire’ een kruisweg! Om de honderd meter een reusachtige kapel, gebouwd langs de flank van een steile heuvel. Het was dus klauteren, bijwijlen op handen en voeten. Na twaalf staties (of waren het er dertien?) gutste het zweet uit mijn lijf.

Maar de beloning was groot! Nog even door een bos en dan links van mij de besneeuwde heuveltoppen van de Pyreneeën-cols en rechts een zacht glooiende groene vallei.

In Asson een koffie gedronken en enkele koffiekoeken en 2 liter water gekocht (om mee te zeulen!). Later op de dag zal blijken hoe hard ik die nodig zal hebben (vooral dat water!)

Dan via een zacht glooiende weg naar Bruges (niet te verwarren met Brugge!). Nog even halt moeten houden voor enkele honderden koeien, die op weg waren naar een nieuwe graasweide. Even voorbij het dorp haal ik twee stappers in. Het blijkt een Australisch koppel te zijn van middelbare leeftijd (zo noem ik alle mensen die minder dan 10 jaar jonger zijn dan mezelf!) die op weg zijn naar Santiago. Helemaal van Australië om hier 6 weken te komen afzien! Die zijn nog zotter dan ik!

Voorbij Bruges begint het. 10 km klimmen. Van 150 m boven de zeespiegel naar 550 meter. Op een bepaald ogenblik een heuvel (eerder berg!) omhoog, op een steil smal rotspad! Om de 20 m moet ik halt houden om naar adem te snakken! Tot in Sainte Colomé. Een rustig bergdorpje maar 'pas de commerces'! Wat was ik blij met dat water dat ik deze morgen gekocht had.

Dan opnieuw langs een rotspad steil naar beneden naar Arudy, een rustig en gezellig Pyreneeën dorpje. Ik slaap vannacht in Hotel de France.

Mijn benen en voeten doen het goed. Alleen wat last in mijn linker schouder. Ik zal deze avond enkele keren Voltaren smeren. Hopelijk verdwijnt daarmee het ongemak.

Want morgen staan er weer 30 km op het programma!