Dag 5 - Van Hôpital-Sainte-Blaise naar Mauleon

 

Dinsdag 24 mei 2016  – 17,5 km

Gisteravond voor het slapen gaan, verwittigde Sergio ons: hij snurkt! Misschien zou hij beter in de keuken slapen, om ons niet te storen. Wij (dat is: mezelf, Eddie de Schot en Luciano de Italiaan) in koor : niet nodig, we hebben oordopjes, we zullen die gebruiken.

Ja wadde, de oordopjes in, de slaapzak over het hoofd getrokken en zelfs beide wijsvingers in de oren konden niet helpen. Zijn gesnurk overstemde alles. s' Morgens de doodleuke vraag of hij ons wakker gehouden had...

Vandaag slechts 17,5 km. Maar wat voor kilometers! Na 200 m al direct zigzag een steile heuvel op. Erg glibberig nog omwille van de regen van de voorbije dagen. Dan afwisselend langs grindpaden, hoog in zaad staand gras, doorheen koeën-weides, dan weer  langs smalle rotspaden, steeds steil omhoog. Na twee uur stonden we op de top. De beloning was groot! Wat een vergezicht! Een zacht glooiende diepe vallei met aan de overkant groene weides, hier en daar opgevuld met bomen en daar achter de besneeuwde toppen van de Pyreneeën cols. We hebben ze drie dagen niet gezien, de bergen, nu zijn ze terug. Dan langzaam naar beneden, de vallei in.

s' Namiddags het zelfde verhaal. Berg op, berg af! Tot we in de verte Mauléon zien verschijnen. Opgelucht, want onze energie was op.

Bij het binnenkomen van het dorp zetten we ons neer op het eerste terras dat we tegen komen. Ik wil even naar het toilet en de uitbater verwijst me naar een urinoir in een steeg recht tegenover het café. Eddie vraagt waar de dames moeten gaan. Ik zeg 'ik vrees nergens'. Eddie windt zich op. 'This is the reason why the UK probably will leave the EU!' Omdat ik niet onmiddellijk het verband zie tussen het urinoir en het vertrek van de UK uit de EU, vraag ik 'waarom'? Omdat de UK de stortvloed aan Europese regelgeving beu is, maar ook omdat de UK het enige land is dat de Europese richtlijnen en reglementen nauwgezet uitvoert. Conform de Europese voorschriften krijgt men in de UK geen licentie voor een bar of cafè indien er geen gescheiden heren en damestoilet is. De meeste Europese landen vegen gewoon hun voeten aan de Europese reglementering! Misschien heeft hij wel een punt!

We gaan de sleutel van onze gîte ophalen in het gemeentehuis. Blijkt dat inmiddels het Australisch koppel dat ik op dag 2 ben gepasseerd, ook in de gîte slaapt. Voor Monique en Richard is het hun eerste ervaring met een gîte. Vooral Monique heeft het moeilijk met het feit dat ze met 5 mannen in een zelfde kamer moet slapen...

Later op de avond gaan we samen iets drinken en eten. Ik laat hun kennis maken met Blonde Leffe. Na drie Leffes is elk vooroordeel en gêne bij Monique  verdwenen !

Zes mensen die op de zelfde dag in  Lourdes zijn vertrokken. En na 5 dagen treffen ze mekaar op de zelfde plaats. Ook dat is de Camino!