Dag 29 - Van San Martín del Camino naar Astorga

 

Vrijdag 17 juni 2016 - 24,5 km

Deze morgen om 8 uur vertrokken. Ik ben een van de laatsten die de albergue verlaat. Het is minder koud dan gisteren maar zonder jas is het te fris. 

We starten zoals we gisteren geëindigd zijn, op een grindpad langs de drukke N120. Na 7 km, iets voor Hospital de Orbigo, eindelijk weg van die weg. Hier lopen we over de beroemdste brug van de Camino. Van oorsprong Romeins maar in de latere eeuwen steeds verbreed en verstevigd. Ze telt 14 bogen. Ze is vooral bekend omwille van een historisch toernooi dat in 1435 door  ridder Don Suero de Quinones werd georganiseerd en 30 dagen duurde. Elke ridder die in die periode de brug over wilde, werd uitgedaagd om in een steekspel 3 lansen te breken. Er werden 180 lansen gebroken. Eén ridder stierf. De beroemde Spaanse schrijver Servantes vond in deze middeleeuwse gebeurtenis zijn inspiratie om zijn boek Don Quichote te schrijven.

Nu verandert het landschap snel. Het wordt ruiger. De heuvels en de bossen zijn terug. Op de achtergrond de bergen, de Montes Leones, waar we morgen en overmorgen over moeten.

Regelmatig passeren mountainbikers. Zij rijden de Camino. Niet gemakkelijk omwille van de soms erg moeilijk begaanbare - laat staan berijdbare- paden. 

Op een rustplaats zit een jong koppel bikers. Hij is Engels, zij Noord-Ierse. Ze zijn in Saint-Jean te voet gestart. In Burgos voor 10 dagen een mountainbike gehuurd. Ze rijden tot hun 10 dagen opgebruikt zijn. Dan doen ze het resterende traject verder te voet. Na de Camino gaan ze naar huis, om afscheid te nemen van hun ouders. Ze emigreren naar Australië. De papieren zijn al in orde gebracht. Naar Australië! Ze zeggen het alsof ze de hond even gaan uitlaten.

In Santibáñez de Valdeiglesias (!!!) eet ik een 'bocadillo con jamon de serrano', een broodje met Serrano ham. Dan is het nog 11,5 km tot Astorga. Een monumentaal deels nog ommuurd  stadje. Onderweg passeer ik op een hoogte nog het kruisbeeld van Santo Toribio. Van hieruit kan je in de vallei Astorga zien liggen. 

In de stad is het even zoeken naar een hostal. Die liggen blijkbaar allemaal buiten het oude centrum. 35€ voor een kamer. Dat is duidelijk meer dan mijn daggemiddelde tot op heden. 

Na een deugddoende douche ga ik het stadje verkennen. Vooral de kathedraal en het voormalig bisschoppelijk paleis, ontworpen door Antoni Gaudí, zijn prachtig. De bouw van de kathedraal nam meer dan 300 jaar in beslag.