Dag 39 - Van Pedrouzo naar Santiago de Compostela

 

Maandag 27 juni 2016 – 20,5 km

Een korte etappe vandaag. 'Slechts' 20,5 km. Maar we moeten nog 2 heuvels over. De laatste is 'Monte de Gozo', van waar je op de top de stad kunt ontwaren. Het is een zonnige dag en niet te warm. Een ideale wandeldag.

Ik stap wat trager. Alsof ik de aankomst in Santiago wat wil uitstellen. Want ik besef dat dit unieke avontuur bijna voorbij is. Anderzijds ben ik blij dat ik er geraakt ben en dat ik morgen naar huis kan. Het blijft een dubbel gevoel.

Onderweg zie ik nog een oude bekende. De Duitse Sandra met wie ik enkele weken geleden wat heb samen gewandeld. Het is altijd een beetje een emotioneel weerzien.

Iets voor twaalf uur staan we op het grote plein voor de machtige kathedraal. Een fantastisch gevoel. 1000 km stappen om uiteindelijk hier te komen. De Camino lopen is iets heel speciaals. Moeilijk uit leggen. Je moet het zelf doen om dit ten volle te kunnen vatten. Het is een 'once-in-a-lifetime-experience'! Alhoewel…

Op het plein zien we Jonathan en Lauradiana. We nemen afscheid. Ook het Duitse meisje Jennifer die ik op de weg enkele keren heb gesproken. Zijn was toen heel verdrietig en onzeker omwille van een onverwachte (en ongewenste?) zwangerschap! Ook Karl heeft het gehaald. Hij is opgelucht.

Voor Klara komt dit einde te vroeg. Zij wilde graag nog wat doorgaan. Maar ze is al volop plannen aan het maken voor volgend jaar...

Een dame spreekt ons aan en vraagt of we al een slaapgelegenheid hebben. Ze neemt ons mee naar een eenvoudig pension in de oude stad.

Onder de douche en dan gaan we wat eten. Daarna naar de 'Officina de peregrinos' voor onze 'Compostela', het getuigschrift dat wordt uitgereikt op basis van ons boekje met al de dagstempels. Terwijl we in de rij staan aan te schuiven, worden we aangesproken door enkele Hongaarse koppels. Duidelijk aangeslagen door de nederlaag van gisteren. Maar we verbroederen. In die mate zelfs dat we worden aangemaand om wat stiller te zijn. Ook voetbal maakt emoties los!

Daarna gaan we cadeautjes kopen. En een lekkere 'sangrìa de cava' drinken.

Morgen vliegen we naar huis.

Dit ongelooflijke verhaal is voorbij.

The End.