Dag 0 - Van Attenhoven naar Le-Puy-en-Vélay - Heenreis - 1200 km

Vlieg-, trein-, bus-dag

 

16/07/2017 -  Jos schrijft:

21u45. Moe na een lange reisdag.

Deze morgen om 6u30 op de luchthaven in Zaventem. Om 9u30 de eerste vlucht naar Lyon. Na de landing nog eens een grenscontrole meegemaakt uit de goede oude tijd: meer dan een uur aanschuiven in een dubbele rij van 10 keer 15 meter! De schrik zit er hier blijkbaar nog goed in na de aanslagen in Parijs van vorig jaar! Het principe van vrij verkeer van mensen binnen de Europese grenzen -zelfs vanuit België-  is even teruggeschroefd…

Uiteindelijk een trein gevonden naar de Gare de Lyon in het centrum van de stad. Normaliter zou van hieruit een directe trein naar Le Puy rijden. Nu niet dus! Omwille van werken op de spoorlijn! Om 15u nemen we de  TGV naar Chateaucreux, vervolgens een regionale trein naar Fiminy en tenslotte een twee uur durende busreis naar Le Puy. Net te laat om daar de Ronde van Frankrijk te zien aankomen... Een mensenstroom verlaat het stadje. Hier en daar worden nog wat koersfietsen afgespoten en op vrachtwagens geladen. Maar de helden van de koers zijn intussen al afgevoerd.

We slapen in Le Grand Seminaire, een voormalig klooster hoog in de oude stad, net naast de kathedraal. Voor we onze slaapzak inkruipen, genieten we daar nog van een indrukwekkend klank en lichtspel.

Morgen begint het serieuze stapwerk.

16/07/2017 - Klara schrijft:

Gestroomlijnde aankomst in Le-Puy-en-Vélay na 1 vliegtuig, 3 treinen en 1 bus. De eerste trein net gehaald... de aankomst van de Tour de France in Le Puy net niet, maar laat dat de pret niet bederven!

We slapen in een Monastère met gedeelde badkamer en wc. No worries. Een bol sunlight zeep en een fles rode wijn is alles wat je nodig hebt.

Fijn detail: tijdens de paspoortcontrole in Lyon mocht ik in de queue onze bekende Landenaar DELVIS (Niels Delvaux) met crew tegenkomen. Hij herkende mij nog van één van de zatte zeverende avonden 😜.... Let my people call your people... Leve het toogleven. Enfin alle gekheid op een houten stokje.

We zijn toegekomen in het Monastère! Na een heerlijk diner in de stad, de kathedraal ingewandeld... en daar mogen genieten van de zingende zusters. Sister act eat your heart out... Dit is zo wonderbaarlijk mooi... Ik kon mij geen mooiere vooravond voorstellen voor de start van de eerste etappe morgenvroeg: 23,5 km met 500 hoogtemeters.

Wij kruipen onze slaapzak in. Om 6u loopt de wekker af want om 7u is het de pelgrimszegeningsmis. Ik ben geen kerkganger buiten de huwelijken en de begrafenissen, maar hier heeft dit een heel andere betekenis.  Er is hoop…