Dag 12 - Van Ibos naar Lourdes - 26 km

Met zicht op de Pyreneeën!

 

28/08/2018 – Jos schrijft:

Laatste dagboekverslagje. Om 8u45 terug de bus genomen vanuit Tardes – waar we geslapen hebben- naar Ibos, om daar het pad van de GR101 te hernemen. 3,5 km wil ik wel buiten parcours lopen voor een slaapplaats, maar 7 km is erover. Dus met de bus.

Eens uit het dorp gaat het al snel bergop. Erg steil. In ons boekje lees ik dat we de Col Azereix aan het beklimmen zijn. Wat ons een beetje verontrust, geen wit/rode bewegwijzering op de bomen. Een wandelaar zegt ons dat de ‘ballisage' hier niet goed is. Dus gerust gesteld. Op de top checken we onze positie via GPS. We zitten naast de route… Daarop terug aansluiten wordt een uitdaging! Voor ons een bord ‘Interdit d’entrer-Danger de mort' Links van ons horen we schietende jagers met huilende honden . We kiezen voor optie2. BERG af en berg terug op. We doen de Col Azerreix twee keer…

Dan volgt een eindeloos lange eenzame weg naar Bartrès, het geboortedorp van Bernadette de Soubirous, aan wie Maria zou zijn verschenen in Lourdes. Gelukkig kunnen we genieten van de prachtige bergtoppen voor ons. In Bartrès een cola met taart (voor Klara) en een Grimbergen (voor mij). Dat is alles wat we kunnen krijgen, want keuken gesloten!

En dan de laatste 4 km tot Lourdes. We lopen onmiddellijk naar de Sanctuaire met Basiliek en grot. Toch wel een emotioneel moment, die aankomst. Vervolgens een hotelletje gezocht. Na de verfrissende douche het stadje verkennen, naar een lavarie voor de was (want onze rugzakken beginnen behoorlijk te ruiken...), een lekkere maaltijd met als afsluiter een Izarraver, de lokale groene digestif.

Om 21u naar de grot voor de kaarsjesprocessie en de aansluitende viering in de Basiliek. Erg indrukwekkend wanneer enkele duizenden mensen uit ik weet niet hoeveel landen tot 6 keer toe samen het AVE MARIA zingen. Daar worden we stil van.

Deze ochtend wat souvenirs gekocht en nog eens naar de Sanctuaire. Kaarsen gebrand voor familie en vrienden en allen die ons dat speciaal gevraagd hebben. Om een of andere reden doet dit deugd.

Om 12u30 de trein naar Toulouse, ‘la ville rose’. Die stad gaan we nog even bezoeken voor we naar huis komen.

En tenslotte. Veel DANK aan iedereen die ons de laatste 12 dagen heeft gevolgd, de ‘likes', de aanmoedigingen… We waren heel duidelijk niet alleen op de weg.
Veel dank hiervoor.

28/08/2018 - Klara schrijft:

Final day: 26 km naar Lourdes met zicht op de Pyreneeën !

Volgens het boekske wordt het slechts 21 km maar uit ervaring weten we dat we minstens 2 km erbij moeten tellen. Het wordt een latere start dan normaal omdat onze verblijfplaats verder van de route ligt. Papa heeft last van zijn maag gehad, dus die zegt: ik ga niet veel eten vandaag.

We moeten eerst 10 km door een bos met slechte signalisatie en dat blijkt ook... we lopen verkeerd 🤦🏼‍♀️We doen de col (berg) die we over moeten, 2 keer...Enfin op km 9 zijn we uit het bos. Pas om 14.15 u of op km 19, komen we stadje binnen. In brasserie enkel nog dessert te krijgen en ik denk ‘what the hell’, geef mij suiker! Een appeltaartje, dan kan ik er weer tegen. Papa drinkt zoals gezegd alleen bier 😂

Nu is het in laatste rechte lijn naar Lourdes. Het wordt heel stil, toch van mijne kant. Papa legt uit wat er allemaal te zien is in de stad. We wandelen Lourdes binnen langs het plein voor de basiliek. We zijn er…!

Na bezoek basiliek en het branden van kaarsjes gaan we langs grot waar Maria verscheen aan Bernadette Soubirous. Er wordt een mis opgedragen. Ik zie ontzettend veel jonge novices/zusters.... Ook veel zieke mensen die aanschuiven om de muur in de grot aan te raken. Ik ben erg onder de indruk dat wat ons bindt, de zogezegde grote gemeenschappelijke deler, een geloof is, niet zozeer in iets maar in goedheid/kindness...

We zoeken slaapplaats en douche, doen onze was, drinken onze apero en gaan op zoek naar resto. Eenvoudig maar lekker. We besluiten de kaarsjesprocessie van 21u mee te wandelen met vooraan onze lieve vrouw in glazen box, maar het onweer steekt op... De voorgangers besluiten om iedereen in basiliek te brengen en we maken een mooie mis mee in 7 talen. Het Ave Maria wordt na de 6 mysteries in verschillende talen opgezegd: Frans, Engels, Italiaans, Portugees, Nederlands, Indisch (Sri Lankaans), Spaans, Iers. We waren nog meest onder de indruk van de volle kerk die het Ave Maria zong.... overweldigend🙏🏻.

We wandelen filosoferend over het geloof terug naar ons hotel. Morgen met trein naar Toulouse en vrijdag met vliegtuig naar huis bij gebreke aan rechtstreekse vlucht.

Het is goed geweest. Jammer dat het gedaan is.... maar we hebben al gekeken hoe we volgend jaar vanuit Lourdes de Pyreneeën zullen oversteken. Tevens overwegen we de oorspronkelijke maar zwaarste weg langs de kust van Spanje naar Compostela te doen, de Camino del Norte 👨🏻‍🌾👩🏼‍🌾⛪️. Belangrijkste van heel deze trip: dank aan alle volgers voor de bemoedigende woorden ❤️