Juli 2019 - Van Lourdes naar Puente La Reina

 

Hier gaan we weer…

Twee jaar geleden hebben dochter Klara en ik beslist om samen naar Santiago de Compostela te stappen.

Elk jaar ongeveer 2 weken stappen. Gemiddelde afstand jaarlijks ca 300 km.

Vertrekpunt in 2017 was Le Puy en Vélay, een middeleeuws pelgrimsstadje nabij het Frans Centraal Massief en ca. 1600 km verwijderd van Compostela. Eindpunt dat jaar was Cahors.

Vorig jaar hebben we het traject Cahors – Lourdes gelopen, naar het beroemde bedevaart-oord aan de voet van de Pyreneeën.

Dit jaar stonden we voor een grotere uitdaging. Vanuit Lourdes steken we de Pyreneeën over en via de Camino Aragónes lopen we tot in Puente La Reina, waar we de middeleeuwse Camino Francès kruisen, een weg die jaarlijks door meer dan 200 000 pelgrims wordt  gestapt, met eindbestemming Santiago de Compostela.

Het is dit jaar een moeilijke tocht geworden. Door verschillende omstandigheden: dag-etappes van meer 35 km, de vele klimpartijen bij het oversteken van de Somport-pas, de weinige (eet-)voorzieningen op de weg en -last but not least- de verschrikkelijke hitte, tot 38 °C en meer…

Maar Klara en ik klagen niet. Wij zijn geen doetjes. We kunnen afzien maar gelijk s’ avonds ook genieten van een lekkere maaltijd en glas wijn.

Die oude wegen naar Compostela bewandelen is altijd opnieuw iets wonderbaarlijks. Het brengt rust in je geest en toch vermoeide lichaam. De prachtige natuur om je heen, de ontmoetingen met andere stappers, het elke dag opnieuw stappen naar het onbekende…Het resulteert in een gevoel van rustige gelukzaligheid. En dat is toch waar een mens elke dag opnieuw een beetje naar op zoek is…

De volgende pagina’s vertellen het verhaal van onze tocht dit jaar, in woord en beeld.