Dag 11 - Van Monreal naar Puente la Reina (36 km)

 

Donderdag 25/07/2019 - Jos schrijft:

Gisterenavond – wegens winkel dicht – treffen we 6 pelgrims, die in de albergue verblijven, in het restaurant waar we samen rond een grote tafel genieten van een eenvoudige maar lekkere ‘plato de peregrino’. Het is daar nog gezellig geworden.

Om de zelfde winkelreden deze morgen om 7u zonder ontbijt vertrokken. Onze gastvrouw van de Casa Rural zegt ons dat er op km 13 en km 16 een dorp is met winkel/bar.

De eerste 3 uur (12 km) lopen we op een smal pad langs de flank van een bergkam. Links van ons de berg, rechts de vallei waar parallel met ons een kanaal loopt, ingebed in een betonnen geul. Dat pad gaat 12 KMS op en af. Wanneer we moeten stijgen kijken we tegen een muur aan; wanneer we dalen moeten we uitkijken om niet naar beneden te schuiven! 12 km ‘kapotmakerij'!

Op km 13 inderdaad een dorp, maar bar gesloten! Op km 16 idem. Wegens te weinig klanten…! Een man vertelt ons dat in Eneriz op km 27 een bar is. Water bijgetankt aan de plaatselijke fuente, onze resterende moed bijeengepakt en op weg.

In Eneriz de bakkerij en de bar op het centrale pleintje gesloten wegens siësta! Klara ploft op een stoel en ziet het niet meer zitten. Ik op zoek naar water om de laatste 8 km te overbruggen en dan merk ik in een zijstraatje een restaurantje waar beweging is. Wat heeft dat eten gesmaakt!

Nog 9 lange KMS door de velden van Navarra met een ongenadige zon! We passeren nog de historisch beroemde 12de eeuwse 8-hoekige Kapel van Eunate (gebouwd in opdracht van de Tempeliers) – maar we zijn te moe voor een geleid bezoek- en het prachtige dorpje Obanos .

Dan omstreeks 17u30 eindelijk Puente La Reina, waar de Camino Aragónes aansluit bij de Camino Francès, die van St.Jean Pied de Port over Pamplona komt en waarop elk jaar ca 200 000 mensen uit alle hoeken van de wereld naar Compostela lopen. Het stadje dankt zijn naam aan de beroemde Romaanse brug van de 11de eeuw die in opdracht van de toenmalige koningin van Navarra werd gebouwd omdat te veel pelgrims verdronken bij het doorwaden van de rivier de Arga.

Hotel gezocht, platte rust en dan naar het centrum voor een heerlijke maaltijd. Geen plato de peregrino deze keer!

In ons oorspronkelijk plan zouden we vandaag een stuk van de Camino Francès terugwandelen – in tegenstroom dus- naar Pamplona. We hebben beslist om dit NIET te doen. Enkele goede redenen hiervoor: ten eerste, we zijn moe. Het was een zware tocht dit jaar, door de lange dag-etappes, het vele klimmen in de bergen en de hitte. Ten tweede: het regent en volgens de buienradar een groot gedeelte van de dag. Geen fijn vooruitzicht hoewel het nu een aangename 23°C is.

Dus met de bus naar Pamplona voor wat sight-seeing en morgen met de bus naar Bilbao en van daaruit een vlucht naar Brussel.

Het is goed geweest. We hebben dit jaar opnieuw een beetje bijgedragen aan de instandhouding van de geschiedenis van een mythe.

Dank aan alle volgers voor de vele steunbetuigingen.

Elk jaar opnieuw vraag ik me af of ik mijn/onze camino-ervaringen op Facebook zou zetten. Maar zolang jullie zo blijven lezen en reageren, kunnen we niet anders, denk ik zo.

Als het van Klara afhangt, breien we er volgend jaar een vervolg aan, bij leven en welzijn.

Dus wellicht/hopelijk tot volgend jaar.

 

Donderdag 25/07/2019 - Klara schrijft:

We sliepen in prachtig oud huis met originele tegels. De eigenaar had wel wat van de wereld gezien, je zag dat aan alles wat aan de muur hing.

Het was verzengend warm zodat ik s avonds buiten de koude rosé weinig heb gegeten van menu pelegrino in parochiaal centrum/bar. We zaten met een lange tafel peregrinos, vooral Spanjaarden. Papa kan intussen na zijn jaren avondonderwijs toch goed Spaans spreken. Ik begrijp het allemaal wel maar buiten Vino rosado & helado blijft mijn Spaans zeeeer beperkt.

Het wordt weer een warme dag en een lange tocht van + 30; dus vroeg bed in en uit... Om 7 u beginnen we aan de tocht - het is nog koel, 23 graden en er is een verfrissend windje. Het is een moeilijke tocht in en uit bossen met steile hellingen. Papa heeft het moeilijk. We hebben niet kunnen ontbijten .. niets was open. Maar volgens boekje op km 5 -10-15-25 eten en drinken.... het boekje had ongelijk. We hebben tot km 27 of tot 13.30 u moeten stappen om iets te vinden.... Ik zie me nog steeds “moe”deloos op die stoel zitten van een gesloten bar in Éneriz... Ik ging net ervan uit dat we de laatste 9 km met haribo snoepjes moesten doen, toen ik plotseling papa hoorde roepen : EUREKA, Klara ik heb iets gevonden!!!!

Daar zaten we dan in resto met bezwete kleding en rugzak - dorstig en hongerig als een paard!! We bestelden iets licht, insalada mixta, omwille van de nog te komen KMS in hitte. Maar de eigenaar had het (moedwillig?) verkeerd verstaan en kwam af met bord vol spek, saucissen, kalfsvlees, eieren en frieten... niet echt mijn ding maar ik had de energie nodig. Buik vol, terug weg voor de laatste 9-10 km. Het was verzengend heet - onmenselijk. Gelukkig onderweg oude kapel met bronnetje eraan! Dit geeft moed. Op naar de laatste 5 km.

We slapen in hotel met airco! Goeie douche – rust - en dan naar centrum. Vino rosado op terras - we evalueren de camino 2019. Prachtige onvergetelijke editie maar toch zwaarder: langere etappes - minder voorzieningen onderweg - veel bergen - hitte die niet te onderschatten was.

Dit was onze laatste stapdag. Normaal gingen we nog te voet naar Pamplona maar we zijn moe en het gaat ganse dag onweren. Risico in bergen te groot dus beslissen we om morgen om 10 u bus te nemen, te genieten van Stad Pamplona en de rust. Zaterdag vliegen we huiswaarts via Bilbao en gaan blij zijn iedereen terug te zien.....

“Wandel alleen en je gaat snel, wandel samen en je gaat verder”. 345,2 km in 11 dagen of gemiddeld 31 km per dag...

Dank aan allen voor de aanmoedigingen - het lezen van onze verslagen. Papa en ik zijn elk jaar verbijsterd door aantal mensen die ons volgen. Soms twijfelen we of we nog gaan posten maar gelet op vele reacties blijven we dit doen. Cu next year 👨🏻‍🌾👩🏼‍🌾

Er zijn tijdens onze weg, mensen van ons heengegaan... Ik wil hen en hun familie en vrienden zeker niet vergeten..L.S. en I.G. 🙏🏻