Dag 2 - Van Ramillies naar Namur (29,99 km)

Naar de hoofdstad van Wallonië

 

Dinsdag 25 augustus 2020 - Jos schrijft:

Om 8u vanochtend bezorgen onze gastheer François en zijn madame ons een heerlijk Corona-proof ontbijt met zelfs wat extra brood, hesp en kaas om een lunchpakket te maken. Mensen die hun gasten verzorgen!

We moeten even (3,5 km) terugstappen naar het Croix d'Hesbay waar we de Ravel 142 nemen van Hoegaarden naar Namen. Nu stappen we op de Via Monastica, een pelgrimsroute, uitgetekend door het Vlaams Compostelagenootschap, die ons land van noord naar zuid doorkruist en tal van abdijen aandoet. In het middeleeuwse gedachtengoed waren dat de plaatsen waar pelgrims een onderdak vonden. Geel-blauwe stickers met de Sint-Jacob schelp wijzen ons nu de weg.

Ter hoogte van Noville-sur-Mehaigne gaat het druilen. Dit en de stevige noord-wester herinneren ons eraan dat we gisteren uit onze comfort-zone zijn ‘gestapt’. Tijd om de regenhoezen over onze rugzak te trekken. We willen vanavond en morgen niet in natte kleren rondlopen. Gelukkig regent het niet lang. Donkere wolken blijven evenwel dreigen.

In Eghezée, bij de kruising van de drukke steenweg Leuven-Namen, nodigt een tent-terrasje ons uit voor een heerlijke koffie. Nog 19 km te gaan.

In Leuze passeren we het verroeste geraamte van wat ooit een treinwagon is geweest. Dat, samen met de vele (gerenoveerde) stationnetjes langs het pad, zegt ons dat hier 100 jaar geleden nog stoom- en dieseltreinen hebben gereden.

Langs de weg wilde braamstruiken. Klara geniet er volop van.

Ook langs de weg, immense vierkanthoeves in Ardeense steen. Zij illustreren de tijdloze rijkdom van het Naamse Haspengouw.

De laatste 10 km gaat het in dalende lijn richting Namen, waarvan ca 5 km door een groot bos. Heerlijk, die geuren eigen aan een vochtig bos.

We bereiken het centrum van de stad via een pad langs de Samber.

En dan worden we geconfronteerd met de harde realiteit: mondmaskers verplicht in ‘Le quartier historique'.

We drinken wat in ‘the place to be ‘, La Place Marché aux Legumes en vervolgens naar het hotel voor een verdiende verfrissende douche.

Later op de avond gaan we nog wat eten in de Brasserie François (we hebben het deze tocht voor de François ‘s) en dan bloggen.

Morgen wacht opnieuw een zware stapdag naar Dinant.

PS  Geen dagverslag van Klara vandaag. Uitgeteld...