Stapdag 3 - Van Namur naar Dinant (30 km)

Langs de Maas

 

Woensdag 26 augustus 2020 - Jos schrijft:

Deze morgen vertrokken aan de voet van de Citadel bij de samenvloeiing van Samber en Maas. We zullen de ganse dag langs de Maas lopen.

De regen is direct een spelbreker. Cape aan en verder op stap als twee wandelende puntkabouters. Gelukkig niet al te lang.

Wat direct opvalt, zijn de prachtige 19de eeuwse huizen (of beter kastelen) aan beide oevers van de rivier. Een eigen stekje hier moet wat geld kosten, denk ik zo.

We lopen op een jaagpad direct naast de Maas. Tussen de dorpjes moeten we af en toe naar het brede voetpad langs de steenweg. Dat is minder leuk.

De water van de rivier staat hoog. Wellicht een gevolg van de regen van de voorbije weken. We passeren verschillende werkloze sluizen. Er zijn geen boten te bespeuren. Ook de scheepvaart ligt stil.

We lopen alleen op dit pad. Wel wat fietsers, gepakt en gezakt, die ons tegemoet komen. Wat ik wel mis… de gesprekken met mensen die ook op weg zijn, met de intentie ooit in Compostela toe te komen.

Bij het gehucht Rivière (aan de Maas! What’s in a name?) ontdekt Klara na 18 km stappen een leuk etablissement voor de lunch: Les Cousinnes ( de François, denk ik erbij). Lekker gegeten en dan terug op weg voor de laatste 12 km.

Dat waren er minstens 6 te veel. Wat ik intussen geleerd heb, mijn oude benen kunnen geen 30 km meer aan, zeker geen meerdere dagen na mekaar! Als we dus volgend jaar onze weg in Spanje verderzetten, zal dat aan een daggemiddelde van maximum 25 km zijn. Ik hoor Klara instemmend ja knikken.

Dinant is een aangenaam stadje waar de Blonde Leffe precies wat lekkerder is dan elders. Dat is wellicht omdat de Abdij van LEFFE hier op loopafstand is...

Morgen stappen we 27 km naar het Franse stadje Givet.

 

Woensdag 26 augustus 2020 - Klara schrijft:

We ontwaken in Namen met wat friezel regen. Het lijkt alsof het een donkere dag zal blijven. Volgens het boekje zou het 27 km zijn naar Dinant langs de Maas. We zoeken de samenvloeiing van Samber en Maas op om van daaruit de Maas te volgen naar Dinant.

Al gauw dienen we de beschermhoes over onze rugzak te trekken om vervolgens onze capes over de rugzak en ons te gooien. We zijn wandelende spoken maar kunnen ons geen natte kleding permitteren aangezien we nog een aantal uren dienen te wandelen.

We komen de mooiste huizen tegen langs de Maas...

Rond 13 u en 18 km verder vinden we een bistroke met warme tartines. Ik durf geen alcohol drinken want er volgen nog 12 km. En ze zijn zwaar....! Gelukkig klaart het op.

Dinant kondigt zich van ver aan, we slaken een zucht maar zien dan op een pancarde staan:  nog 2 km!  We zwijgen en zuchten (nogmaals).

Op het eerste terras over de Maas in Dinant blijven we een uurtje kamperen... voor onze voeten uiteraard...!  Een uurtje rust in ons hotel en dan op zoek naar een goed resto: ‘Les Amourettes’, zowel op Michelin als op TripAdvisor goed gekwoteerd. Het is er lekker ondanks het wachten. Ne digestief in ’t hotel en dan rusten voor de volgende 30 km.