Dag 12 - Van Castrojeriz naar Fromista - 25 km

 

Zaterdag 28 augustus 2021 - Jos schrijft:

Omdat we niet te lang in de namiddagzon willen lopen, beslissen we om om 6u30 (zonder ontbijt) te vertrekken. In het duister verlaten we het stadje en lopen het dal in.

Geleidelijk aan doemt er voor ons een muur op. Ons boekje noemt dat de tafelberg of Alto de Mostelares. Tegen die muur zien we her en der zaklampen flitsen van rugzakkers, die die berg in het donker aan het beklimmen zijn.

Wanneer wij de beklimming moeten aanvatten, spreidt de zon al haar eerste lichtstralen over de vlakte. Na ¾ uur zwoegen en kruipen bereiken we de top. Onze inspanning wordt beloond met een prachtig zicht over de vallei achter ons met de fonkelende lichtjes van het ontwakende Castrojeriz. Enkele honderden meters verder over het plateau en dan krijgen we aan de overzijde een fenomenaal zicht over de vallei waar we via een steil dalend pad doorheen moeten.

7 km verder lopen we het nog slapende dorpje Itero de la Vega binnen. Eén herberg, waar alle vroege pelgrims een ontbijt nemen. Wij ook dus.

En dan 8 lastige kms naar Boadilla del Camino. Ik stap met lome benen en heb moeite om het tempo van Klara bij te houden. We lopen nochtans weer door een prachtig landschap.

In de enige open herberg delen we nog een bocadillo en dan op weg voor de laatste 5 kms naar Fromista. Mooie kms langs het Canal de Castilla.

Bij aankomst ploffen we ons neer op het eerste terras. Voor mij een grande caña, een halve liter pils. Ik vind dat ik dat wel verdiend heb.

Fromista is het eindpunt van ons Compostela-avontuur dit jaar. Zoals de voorbije 4 jaar hebben we ook de laatste 12 dagen een cocktail van emoties over ons heen gekregen.

En daarom lieve lezers en volgers, duizend maal dank voor jullie vele honderden reacties en aanmoedigingen tijdens onze tocht. Zij hebben ons goed gedaan. En wij zijn blij dat jullie onze tocht een beetje hebben kunnen meebeleven.

Morgen nemen we trein en bus richting Bilbao en maandag vliegen we terug naar huis naar onze geliefden en naar de dagelijkse beslommeringen (van een gepensioneerde…) in de echte wereld.

Wie weet, bij leven en welzijn en met toestemming van het thuisfront, breien we er volgend jaar een vervolg aan, misschien wel met aankomst in Santiago? Of met de woorden van mijn 92jarige moeder: ‘als ’t God belieft!’

Hasta luego.

 

Zaterdag 28 augustus 2021 - Klara schrijft

Final day 25 Km naar Fromista

Een vroege ochtend zonder ontbijt. Het wordt een serieuze klim de eerste 4 km. Nog in het donker met maanlicht en de schemer van de opkomende zon beklimmen we de “Tafelberg”. Het zicht op de top van de alto is adembenemend en papa zegt: hier doen we het toch voor. We dalen de berg voorzichtig af. Pas op km 11 om 9 u een broodje.

Nog een 8,5 km of op km 19,5 een refill in calorieën. Hier moet je eten : goesting of geen goesting. Het gaat goed vandaag. Papa wat moeilijker. Ik denk al een beetje (veel) aan thuis en dat geeft moed.

De laatste 5 km langs een kanaal dat aangename verkoeling geeft in de hitte.

Fromista is een leuk stadje met een goed resto dat ik onmiddellijk reserveer. Eerst naar ons hotel om wat uit te rusten en dan op zoek naar treinstation want morgenvroeg moeten we in Bilbao geraken en dat is toch wel een 5 uur durende trein- en busrit. Maandag vliegen we terug naar huis.

We dineren erg lekker en drinken nog beter. Papa plant al beetje de volgende trip met het oog op een effectieve aankomst in Compostela, maar dit betekent ook het einde van een 6 jaar durende tocht… Het klinkt wel raar.

In ieder geval zeer veel dank voor de bemoedigende berichtjes. Elk jaar opnieuw stel ik mij de vraag of het posten van onze dagverslagen wel niet te afgezaagd is maar door de reacties, blijven we verder doen. Fijn om te lezen hoeveel plezier jullie erin hebben om ons te volgen! Wij hebben minstens evenveel plezier en genot tijdens de dag om dit vast te stellen als het wat moeilijker gaat. Dank jullie hiervoor.