Dag 7 - Van Santo Domingo naar Belorado - 22 km

 

Maandag 23 augustus 2021 - Jos schrijft:

Vandaag een prachtige wandeldag in het verschiet. Bewolkt en fris in de ochtend, rond de middag breekt de zon door, maximum 24 °C en een koele bries. Heerlijk!

De route is evenwel niet zo fijn. We stappen bijna de ganse dag langs de heel drukke N120. Een al dan niet gemaaide grasberm van hoogstens 5 m breed scheidt ons grindpad van de autoweg, waar zware vrachtwagens ons voorbij razen. Macho-chauffeurs claxoneren op ons – correctie: op Klara.

Af en toe worden we toch eens de velden ingestuurd. Op één van die momenten steken we de grens over met Castilla y León, de derde Communidad Autonoma die we gaan doorkruisen, na Navarra en Rioja.

We passeren vandaag een 4tal dorpjes die als paternosterbollekes langs die drukke weg geweven zijn, dikwijls tegen een heuvel aangelegen en omgeven door de oneindige graanvelden. Sommigen slechts één straat tellende. Die noemt dan de Calle Mayor (de hoofdstraat!!). De dorpjes zijn tanend en aftands. Hier heerst nog armoede. In Vilaria de Rioja, het geboortedorp van Santo Domingo, is er zelfs geen dataconnectie.

Het is maandag en alle cafetaria, bars en winkels zijn gesloten. Gelukkig had Klara de fantastische ingeving om bij een kraam bij onze eerste stop een kleinigheid voor de lunch te kopen, anders hadden we de hele dag zonder eten gelopen.

Op dat oneindig lang pad worden we stil. We praten niet meer. Klara en ik, we lopen elk ons eigen tempo, in gedachten verzonken. Dit zijn de momenten waarop de Camino psychisch op je gaat inwerken. Je stapt op automatische piloot en sluit je af van de omgeving.

Je zou kunnen denken dat al die rugzakkers een beetje als zonderlingen overkomen bij de lokale bevolking. We zijn immers nog steeds 600 km verwijderd van Compostela. NIETS IS MINDER WAAR. De Camino de Santiago leeft in heel Noord Spanje. Dorpen en steden doen hun uiterste best om de pelgrims te verwelkomen en te ‘verwennen’ met allerlei voorzieningen. We krijgen van de mensen, jong en oud, tientallen keren per dag een bemoedigende ‘buen camino’ toegewenst. Dat doet goed. Je voelt je als pelgrim thuis in die lokale gemeenschappen. Is eigenlijk ook een beetje logisch. Pelgrims zijn economisch belangrijk.

Omstreeks 15u bereiken we na 22km stappen Belorado. Op een terrasje wat bijtanken en dan naar onze hostel voor een frisse douche en wat platte rust. Dat hebben we verdiend.

Later op de avond gaan we een ‘menu de peregrino’ eten. Basic food maar lekker. Meer hoeft dat niet te zijn.

 

Maandag 23 augustus 2021  - Klara schrijft:

Belorta, belorta … verbazend goed plezant

Vandaag een echte Camino dag. Het is aangenaam wandelen. ‘s Morgens vroeg zelfs waf “friezel” regen. We trekken de beschermhoes over onze rugzak en idem over onze rug. Het is ”per tang” niet koud.

Zoals aangekondigd door het boekske zullen het lange kms langs velden worden. Er wordt ook constant geflirt met een steenweg. Het zorgt voor wat “gezoef”. Ik vind dat best ok. Ik ben gewoon graag onderweg en pas mij aan. Weet niet waarom…

Gelukkig konden we op het begin van de 21 km een broodje kopen want in de volgende dorpen waren alle winkels gesloten. Tegen de middag komt de zon door. Ze warmt de aarde en ons op. We wandelen langs uitgebloeide zonnebloemvelden. De bloemen lachen ons toe. Een aantal pelgrims hebben door het selectief verwijderen van zaden de zonnebloemen veranderd in lachende gezichtjes en het is een zalig zicht.

In de dorpjes valt de armoede op… afgeblakerde deuren, ramen  zonder glas… en toch met het weinige dat ze hebben : plastieken potten met planten en geraniums voor de deur. Liefst in alle kleuren. Het leven kan beperkt zijn maar je kan veel doen met het weinige dat je hebt. Ik heb mezelf beloofd om hiervoor oog te hebben. We kiezen niet waar we geboren worden.

Belorado is een mooi stadje. We plaatsen ons op een zonovergoten terras op het centrale marktplein, waar we (teveel) sangria drinken. We douchen, rusten de sangria uit en gaan opnieuw aperitieven. We kiezen een peregrino restaurant uit waar we voldaan eten voor in totaal 25 euro (voor- en hoofdgerecht voor 2 man met fles wijn). Ik ben er zeker van dat die geen goede boekhouder hebben . We gaan zelfs ne digestief ‘con hierbas’ drinken. Volgens mij gaan we deze nacht zelfs licht geven van al die kruiden… morgen 25 km. Easy peasy