Dag 9 - Van San Juan de Ortega naar Burgos - 30 km

 

Woensdag 25 augustus 2021 – Jos schrijft:

Deze nacht verrekt koud gehad. Het was een vergissing om mijn slaapzak thuis te laten en het alleen met een slaaplaken te doen. Lang geleden dat ik nog met dikke pull en kousen heb geslapen!

Onze Amerikaanse vriend Vern verlaat om 6u de slaapzaal. Wij gaan hem om 7u achterna, maar zullen hem (vandaag) niet meer terugzien. Uiteraard zonder ontbijt, want hier is niks, ‘nada’. Het pleintje is nog compleet verlaten.

Het is 11°C en mistig. Jas aan dus. We worden onmiddellijk het nog donkere bos ingestuurd, maar nu bergaf.

Bij het binnen lopen van het mooie dorpje Ages na ca 4 km, vinden we een open bar, waar we het klassieke Camino-ontbijt nemen: café con tostadas. We verwennen onszelf met een extra stukje heerlijke worteltaart.

3 km verder passeren we Atapuerca, waar in 1994 de resten zijn gevonden van de oudste Europese mens die daar zowat 800 000 jaar geleden moet geleefd hebben.

Onmiddellijk na dit dorpje worden we opnieuw het veld ingestuurd voor een klim naar de hoogvlakte ‘Matagranda’. Een moeilijk te belopen pad bezaaid met grote uitstekende stenen en keien, met stijgingspercentages waarvoor al je spieren van kuiten tot dijen zich moeten opspannen om vooruit te komen. De zweetdruppels rollen van mijn voorhoofd en neus, mijn truitje onder mijn jas is uitwringbaar nat.

Op de top een reusachtig houten kruis, wijzend naar (uiteraard) het westen. De mist is in eerste instantie spelbreker maar na verloop van tijd zien we tijdens de afdaling tegen de horizon Burgos schitteren in de zon. Nog 20 km van ons vandaan.

Een asfaltweg leidt ons door de stille dorpjes Cardanuela en Orbaneja, waar we nog een koffie drinken en een broodje kopen voor de lunch.

10 km voor Burgos beslissen we om de rustige alternatieve route te nemen naar de stad. Ik huiver van de verschrikking om 10 km langs industriezones te lopen via de oorspronkelijke route. De alternatieve route is evenwel niet goed gepijld. Maar dank zij de ‘Maps-app’ van Klara worden we perfect naar ons hotelletje genavigeerd. De laatste kms zijn, ondanks de vermoeidheid, aangenaam wandelen langs de oever van de Rio Arlanzon.

Omstreeks 15u bereiken we na 30 km stappen het centrum van Burgos, de hoofdstad van Castilla y León. Een bruisende stad zonder echt een historisch middeleeuws centrum, maar met een aantal monumentale middeleeuwse gebouwen verspreid over de stad. Vooral de Kathedraal is fenomenaal mooi.

Maar voor we die bezoeken, moet Klara op zoek naar een paar nieuwe teensandalen. Want degene die ze aanhad, hebben het begeven. En de zweetgeur van onze stapkleren zegt ons om ook op zoek te gaan naar een lavadoria (wassalon).

Later op de avond gaan we nog eens lekker eten in één van de vele honderden tapasbars die de stad telt. En daarna nog even een wandeling by night om de geur op te snuiven van de zuiderse ambiance.

En dan een verdiende nachtrust. Morgen moeten we slechts 20 km stappen naar Hornillo del Camino.

 

Woensdag 25 augustus 2021 - Klara schrijft:

30 km naar Burgos en zijn magnifieke kathedraal!

Het is voor papa een koude nacht en ik slaap niet goed. Heb geen zin om op te staan en vrees voor de komende 30 km. Maar we moeten verder. Geen ontbijt maar op km 4 in gehucht Agès een sfeervol barreke. Met WORTELtaart! Voor ijsjes en worteltaart van Ottolenghi moogt ge mij altijd wakker maken

We wandelen na 20 min pauze met volle magen verder. Het gaat veel beter dan verwacht. We moeten terug de bergen in langs uitgestrekte bossen. Het is koud en mistig, dus weinig zicht. Op de alto(hoogte) een mooi sierlijk kruisbeeld en vanaf daar naar beneden. We kopen een bocadillo voor onderweg die we tegen 12.30 u op een bankje in de zon opeten.

Volgens het boekje is het een lange en niet zo aangename wandeling als we de oorspronkelijke Camino Frances volgen, dus we beslissen de laatste 12 km een alternatieve route te nemen met instructies van het boekje die niet duidelijk zijn, maar we vinden de weg en ons hotel.

Burgos heeft een ongelofelijk mooie kathedraal en is de moeite waard om te bezoeken ! Het maakt de 30 km meer dan goed. We aperitieven met zicht op de kathedraal terwijl de was draait. We zoeken een goed resto, waar we baby lamb eten . Ik moest tussendoor ook op zoek naar nieuwe teenslippers want de mijne hebben het begeven na 5 jaar. We slenteren nog wat rond in de verlichte stad en ik eet ondertussen een ijsje. Het is goed geweest. Morgen 22 km.